Onze favoriete Chrome extensies - Enterprise Social Nederland
Voor organisaties die het maximale uit Enterprise Social willen halen. Zero-email, Sociaal Intranet en Yammer advies, implementatie & adoptie. Dé ESN expert
enterprise-social;enterprise social advies;yammer advies
7819
post-template-default,single,single-post,postid-7819,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
Chrome extensies

Onze favoriete Chrome extensies

Google Chrome is nog steeds de populairste browser, maar veel mensen kennen de mogelijkheden van de extensies nog niet. Daarom is het tijd voor een artikel over mijn favoriete Chrome extensies. Onderaan het overzicht staan een paar extensies die relevant zijn voor mijn werk en wellicht interessant kunnen zijn voor andere ontwerpers of IT consultants.

 

 

Adblock (reclames blokkeren)

 

Dit is één van de populairste extenties. Hiermee kan je reclames blokkeren op websites, maar ook op YouTube. Veel websites en met name YouTube kanalen zijn afhankelijk van de reclame’s voor inkomsten en er zijn websites die simpelweg niet werken als je Adblock aan hebt staan. Je kan dan Adblock tijdelijk uitzetten of de website toevoegen aan een lijst om het door Adblock te laten negeren.

 

 

 

Ghostery (bescherming tegen trackers)

 

De meeste websites hebben een enorme lijst van trackers die vastleggen wat jij allemaal op de webite doet. Heb je geen zin om continu van alles over je surfgedrag vast te laten leggen? Installeer dan Ghostery en de trackers worden automatisch geblokkeerd. Er zijn soms websites die afhankelijk zijn van deze trackers. Je kan dan met 2 keer klikken de website voortaan door Ghostery laten negeren of je kan een specifieke tracker aanzetten om de website goed te laten werken.

 

 

 

LastPass (wachtwoorden beheren)

 

Praktisch alle populaire websites werken met accounts en daar heb je telkens een wachtwoord voor nodig. Het vervelende is het bedenken van wachtwoorden aangezien je het beste voor alle websites een ander wachtwoord kan gebruiken. LastPass kan sterke wachtwoorden voor je bedenken en helpt je tevens met het inloggen op al deze verschillende websites. Er is ook een LastPass app waarmee je het inloggen op apps enorm kan versimpelen.

 

 

 

Google URL Shortener (webadres verkorten)

 

We delen ontzettend veel links met elkaar en met name via Social Media platformen zoals Facebook en Twitter. Er zijn steeds meer websites die je helpen met het verkorten van het webadres, maar daar is tegenwoordig ook een Chrome extensie voor. Met één klik krijg je een kort adres en krijg je meer ruimte voor je bericht of begeleidende tekst.

HTTPS everywhere (voorkeur voor beveiligde verbinding)

 

Een HTTP verbinding is in principe onveilig omdat je daarmee een open verbinding legt met de website. Het is belangrijk om daar waar mogelijk alleen gebruik te maken van een HTTPS verbinding. Bij veel websites is zowel een beveiligde als een open verbinding mogelijk en met deze extensie dwing je dan altijd af dat er gebruik wordt gemaakt van een HTTPS verbinding. Mijn tip: installeren en niet meer naar omkijken.

 

 

 

Block Site (websites voor jezelf blokkeren)

 

Kans is aawezig dat je websites bezoekt die je eigenlijk niet wilt bezoeken en er zijn websites die veel tijd kosten en je in de weg zitten als je productief moet zijn. Er zijn verschillende extensies hiervoor. Met Block Site kan je met 2 keer klikken een website blokkeren.

The Great Suspender (ongebruikte tabbladen uitschakelen)

 

 

Heb jij ook vaak ontzettend veel tabbladen open staan in Chrome? Dan is dit een interessante extensie. Hiermee zet je tabbladen waar je een tijdje geen gebruik van maakt uit. De tabbladen zijn nog steeds zichtbaar en zodra je ze opent zal de pagina opnieuw worden ingeladen. Hiermee beperk je de hoeveelheid informatie van en naar websites waar je op dat moment niet naar kijkt en je zorgt ervoor dat Chrome sneller werkt.

 

 

 

 

Turn off the lights (alles behalve een video donker maken)

 

Websites maken steeds vaker gebruik van video’s en je ziet vaak een knop om alles behalve de video donker te maken. Met deze extensie kan je dat voortaan overal doen en met één klik. Hierdoor kan je je richten op de video zelf door de informatie om de video heen te beperken.

 

 

Jot (to-do lijst als nieuw tabblad)

 

Steeds meer mensen maken gebruik van OneNote of EverNote om notities vast te leggen, maar heb je altijd zoveel functioniteiten nodig? Met Jot krijg je bij het openen van een nieuw tabblad direct een bulletlijst te zien. Alles wat je hier vastlegt blijft beschikbaar en het is zo simpel dat het ideaal is voor het snel vastleggen van notities.

 

 

 

Floating Player (video’s in een eigen scherm afspelen)

 

 

Dit is een must-have voor mensen die veel video’s bekijken. Met deze extensie open je video’s op o.a. Youtube, Netflix, Twitch.tv, Vimeo, Dailymotion en Instagram in een nieuw tabblad. Als je een groot monitor hebt dan is dit handig omdat je hierdoor websites kan blijven bekijken en de video in een klein scherm kan laten afspelen. Je hebt nog wel een programma als DeskPins nodig om de video boven andere schermen weer te geven.

 

 

 

UnshortenLink (achterliggende link weergeven )

 

Je ziet steeds vaker links met een re-direct (shortened links). Je hebt geen enkel idee over waar de link naar toe gaat en toch klikken de meeste mensen zonder enige aarzeling op deze links. Met UnshortenLink krijg je eerst in een nieuw tabblad te zien wat de daadwerkelijke link is en je krijgt ook informatie over de betrouwbaarheid van de website. Iedereen die op verkorte links klikt zou UnshortenLink moeten installeren. Ik begrijp dat het een extra klik is, maar het is echt niet verstandig om links te openen terwijl je niet eens weet waar ze naar toe gaan.

 

 

 

ContextMenuSearch (zoeken op verschillende websites)

 

Als je een woord selecteert en op de rechtmuisknop drukt, dan krijg je de optie om het woord via Google te zoeken. Dit is ontzettend handig, maar met ContextMenuSearch kan je dit verder uitbreiden. Je kan dan naast Google op andere websites zoeken naar een specifiek woord. Dit is niet beperkt tot de websites die je in het overzicht ziet staan. Alle websites die op een nette manier het woord waar je naar zoekt weergeven in het webadres zijn te gebruiken met ContextMenuSearch.

 

 

PushBullet (links en bestanden versturen naar je smartphone)

 

Met PushBullet kan je heel gemakkelijk kleine bestanden en links delen met je andere devices of met vrienden. De PushBullet app maakt het ook mogelijk om alle notificaties van je smartphone voortaan op je laptop of computer weer te geven. Met de Chrome extensie stuur je met 2 keer klikken de webpagina naar je smartphone om het later gemakkelijk opnieuw te bekijken. Als je PushBullet op al je devices installeert is het ook mogelijk om een link met al deze devices te delen.

 

 

ColorPick Eyedropper (kleurcodering in websites achterhalen)

 

Dit is vooral handig voor designers. Met deze extensie kan je met twee keer klikken de kleurcode krijgen van een element op een website.

 

 

Lorem Ipsum Generator (opvultekst genereren)

 

Iedereen die een website bouwt kent Lorem Ipsum. Het is een stukje tekst om te gebruiken als vulling op je website tot het moment waarop je het weer kan vervangen met daadwerkelijke tekst. Er zijn websites waarmee je een stukje tekst kan laten genereren, maar er is ondertussen ook een extense.

 

 

 

WhatFont (lettertype achterhalen)

 

Deze extensie is ook vooral interessant voor mensen die portalen en websites bouwen. Je kan hiermee met twee keer klikken zien wat voor lettertype er op een website is gebruikt. Als je te maken hebt met een logo of plaatje, maak dan gebruik van WhatTheFont.

 

 

VidIQ (YouTube statistieken)

 

Deze extensie is ontzettend interessant als je zelf een YouTube kanaal hebt, maar ook als je meer informatie over YouTube kanalen of video’s wilt krijgen zonder daarvoor naar een andere website te hoeven gaan. Je ziet hoe goed een video het doet, hoeveel de video waarschijnlijk aan advertentieinkomsten heeft kunnen genereren, welke tags er zijn gebruikt enz. VidIQ kan je goed helpen om te zorgen dat je YouTube video’s meer mensen bereiken.